Onderzoek vergaderen

Meetings, stand-ups, brainstormsessies, of gewoon vergaderingen. Het hoort allemaal bij een kantoorbaan. Of slaan we door in hoeveel we vergaderen? En zijn deze bijeenkomsten wel efficiënt? Om antwoord op deze – en meerdere – vragen te krijgen, deden we onderzoek onder 1.157 werkende Nederlanders.

Visual 1:
Binnen een organisatie werk je samen met je collega’s aan hetzelfde doel. Logisch dus dat je regelmatig met elkaar in groepsverband overlegt. Toch vindt bijna de helft van de Nederlanders dat zij te veel vergaderen op het werk. Vooral mannen storen zich aan het hoge aantal vergaderingen binnen de organisatie waar zij werken. Ben je benieuwd hoe dit per leeftijdsklasse verschilt? Bekijk dan de onderstaande visual.

Visual 2:
Vergaderingen dienen ervoor om gezamenlijk beslissingen te nemen en knopen door te hakken. Toch is dit niet altijd het geval, blijkt uit ons onderzoek. Maar liefst driekwart van de respondenten maakte weleens deel uit van een nutteloos overleg. In Zeeland is dit zelfs 84 procent. Benieuwd naar de precieze verdeling tussen de verschillende provincies ? Je vindt deze in de visual.

Visual 3:
Als je veel tijd kwijt bent aan nutteloze vergaderingen, is het begrijpelijk dat je deze zo min mogelijk wilt bijwonen. Een vergaderlimiet zou volgens bijna de helft van de Nederlanders daarom een goede uitkomst zijn. Vrouwen vinden dit met 44 procent een minder goed idee dan mannen (52 procent). De exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën, zie je hiernaast.

Visual 4:
Op de werkvloer wordt er niet alleen tijdens vergaderingen overlegd. Je loopt bijvoorbeeld even naar het bureau van een collega of je legt een lastige kwestie voor aan je manager. Belangrijke beslissingen worden daardoor regelmatig buiten officiële vergaderingen om genomen. In Drenthe is dit het vaakst het geval. Daar worden in 71 procent van de gevallen belangrijke beslissingen vooral buiten besprekingen om genomen. Hoe zit dat in jouw provincie? Bekijk het in de visual.

Visual 5:
Soms zit je zo lekker te werken, dat je zou willen dat je nooit meer uit die flow komt. Dan is het erg vervelend als je wordt afgeleid, bijvoorbeeld in de vorm van een vergadering. Vooral dertigers ervaren dit probleem: ruim twee derde van hen vertelt dat vergaderingen een negatieve invloed op zijn of haar productiviteit hebben. Hoe de overige leeftijdsgroepen dit ervaren, zie je in de visual.