persoon op laptop

Dé tips voor een succesvol video-sollicitatiegesprek

Gezien de impact van corona en de maatregel om sociale afstand te houden en zo veel mogelijk thuis te blijven, is het waarschijnlijk dat jouw volgende sollicitatie een video-sollicitatiegesprek is. Als je je aan het voorbereiden bent op een video-sollicitatiegesprek, volgen hier enkele praktische tips om je klaar te stomen voor succes. 

Test je internetverbinding

Controleer de snelheid van jouw internetverbinding om ervoor te zorgen dat jouw video soepel overkomt. Het is ook een goed idee om de tools voor virtuele vergaderingen te downloaden die worden gebruikt voor het houden van sollicitaties, zoals Microsoft Teams en Google Hangouts, die momenteel beschikbaar worden gesteld voor gratis testruns. Zorg ervoor dat jouw interviewer vóór jouw video-sollicitatiegesprek jouw mobiele telefoonnummer heeft voor het geval je het interview telefonisch moet afnemen. Als er iets misgaat, probeer dan te ontspannen en – als je kunt – de situatie te belichten. Hoe jij je onder stress gedraagt, is een belangrijk signaal voor de interviewer.

Gebruik een laptop

De laptop is de beste keuze voor een video-sollicitatiegesprek. Als je een tablet gebruikt, zoek dan een manier om deze stil te houden. Anders kan het scherm trillerig overkomen als je het apparaat vasthoudt. Gebruik indien mogelijk geen smartphone voor video-sollicitatiegesprekken, dit komt onprofessioneel over. Welk apparaat je ook kiest, zorg er in ieder geval voor dat deze volledig opgeladen is op de dag van de sollicitatie.

Bereid je interview-ruimte voor

Als je de sollicitatie vanuit huis doet, kies dan een rustige, goed verlichte ruimte met een neutrale achtergrond. Het is belangrijk om te onthouden dat video-interviews een kijkje in je persoonlijke leven geven, dus zorg ervoor dat je ruimte schoon en vrij van afleiding is. Houd indien mogelijk de sollicitatie in een andere kamer dan waar huisdieren en familieleden zijn. Schakel al jouw telefoon- en computermeldingen uit. Eén van de voordelen van virtuele sollicitaties is dat je bronnen om je heen kan gebruiken, dus overweeg een paar grote notitiekaarten bij de hand te houden die aangeven waarom jij de juiste persoon voor de functie bent.

Kleed je netjes

Alleen omdat je de sollicitatie virtueel doet, betekent dat niet dat je de sollicitatie minder serieus moet nemen. Het is belangrijk om je te kleden zoals je dat zou doen als je persoonlijk naar een sollicitatie gaat. Als je dit doet, krijg je niet alleen meer zelfvertrouwen, maar laat je ook een goede indruk achter bij de persoon aan de andere kant van het scherm. Houd er rekening mee dat wat je draagt op video anders wordt weergegeven, dus overweeg om felgekleurde of gestreepte kleding kleding te vermijden. Deze kunnen als storend ervaren worden.

Bereid jezelf voor

Video-interviews kunnen ongemakkelijker zijn dan live interviews, dus bereid jezelf zo goed mogelijk voor. Lees je over het bedrijf in en vraag bij stilte zelf naar het bedrijf. Hierdoor ontstaat er een gezonde dialoog, i.p.v. een robotgesprek door vragen af te wachten en enkel te antwoorden.

 

Oogcontact en houding

Maak oogcontact, lach vaak en wees vrolijk om je enthousiasme voor de rol te tonen. De kans is aanzienlijk groter om rond te dwalen met je ogen als de persoon met wie je praat niet in de kamer is. Behoud ”oogcontact” door rechtstreeks in de camera te kijken in plaats van naar het scherm of naar jezelf. Zorg ervoor dat je gezicht gecentreerd is en probeer niet te veel te bewegen. Houd een goede houding, zittend met je rug recht, voeten op de grond en armen rustend in je schoot of op het bureau.

Het geluid

Controleer je volumeregelaars en spreek duidelijk zodat de microfoon je stem oppikt en de interviewer zich niet hoeft in te spannen om je te horen. En vergeet niet dat digitale verbindingen soms vertraagd kunnen zijn. Om te voorkomen dat jij over de interviewer heen praat of dat jouw eerste paar woorden worden weggelaten, laat de interviewer de vraag afmaken en pauzeer vervolgens een paar seconden voordat je jouw antwoord geeft. Dit scheelt ongemakkelijke momenten.

Oefenen & Checken

Oefen voorafgaand aan een videosollicitatie-gesprek via jouw Wifi-verbinding het gesprek met een vriend. Hij of zij heeft misschien nog wat nuttige tips. Dit biedt ook gelijk de mogelijkheid om de verbinding te checken, het geluid, je kleding en houding.

Verbinding verbreken

Check of de verbinding daadwerkelijk verbroken is! Bij diverse videotools wordt het gesprek niet beëindigd door het venster weg te klikken. Het zou een blunder zijn als jouw interviewer kan meeluisteren, wanneer jij dat niet weet.

Follow-up

Sluit het video-interviewgesprek door jouw waardering te delen. Net als bij elke sollicitatie, bedank de interviewer voor de gelegenheid. En stuur een follow-up per e-mail. Doe dit niet via de chatfunctie van jouw videotool! Als je echt de baan wilt, maak dat dan glashelder in je ”dank je” e-mail na het interview. Hetzelfde geldt trouwens als je niet geïnteresseerd bent in de rol. Wees tenslotte geduldig als een recruiter of wervingsmanager er langer over doet dan normaal om contact met je op te nemen. Tijdens de coronacrisis is niet iedereen fysiek in één ruimte om het er gezamenlijk over te hebben. Hierdoor is er wat meer tijd nodig om een gezamenlijke beslissing te nemen.

Misschien ook interessant

Assessments tijdens je sollicitatie

7 tips voor de perfecte videosollicitatie

Zo verpest je nooit meer een sollicitatiegesprek

Laatste blog posts

inhuren.com medewerker laptop

De productiviteit tijdens je werkweek verhogen doe je zo

Het is moeilijk om ervoor te zorgen dat je een hele werkweek productief blijft. Thuis werken met de kinderen… online …

Lees meer
Wat zijn de beste vacaturebanken?

Wat zijn de beste vacaturebanken?

Welke vacaturebank gebruikt u, wanneer u op zoek gaat naar kandidaten voor een vacature? Het is waarschijnlijk voor iedere branche …

Lees meer
2 medewerkers inhuren.com lopen

Effectief uw flexibele schil inrichten

Het zijn onzekere tijden voor bedrijven en ondernemers. Gelukkig zit u in de omstandigheid, dat u nu heel veel werk …

Lees meer
Bekijk alle blogs