inhuren.com medewerker telefoon

11 tips voor een proactieve houding

Het heft in eigen handen nemen, vooruit plannen en toekomstgericht zijn: dat is een proactieve houding. Naast dat het gunstig is voor jezelf – het geeft controle – is het ook fijn voor de werkgever. Mensen met een proactieve houding zijn over het algemeen succesvol en werken effectief (bron: Bas Hoorn). Genoeg redenen om wat proactiever te worden. Bekijk of lees hieronder hoe.

1. Participeer

Door deel te nemen aan gesprekken en vergaderingen toon je initiatief. Probeer tijdens deze situaties vooral actief mee te denken en mee te helpen met het bedenken van oplossingen. Op deze manier oog je toekomstgericht.

2. Plan

Plannen, plannen, plannen. We kunnen het er niet genoeg instampen. Het is eigenlijk de sleutel tot een proactieve houding. Probeer vooral zo ver mogelijk vooruit te plannen, op deze manier leer je te anticiperen op de toekomst. En des te beter je wordt in plannen, des te effectiever je werkt.

3. Kom los van vaste patronen

Wanneer je je streng vasthoudt aan vaste manieren, is het moeilijker om je aan te passen aan veranderingen. Hoe fijn jouw maniertjes ook zijn, de wereld om je heen staat niet stil. Een proactieve houding betekent ook dat je goed om kunt gaan met veranderingen.

4. Toon zelfstandigheid

Afhankelijke proactieve mensen bestaan niet. Wees daarom zelfstandig en toon deze zelfstandigheid. Laat zien dat je het aankunt om zelf bepaalde taken aan te pakken. Durf op jezelf te vertrouwen, dan zullen anderen dat ook doen.

5. Wees verantwoordelijk

Proactieve mensen nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen daden. Jij bepaalt namelijk wat er gebeurt. Als dingen goed gaan is het jouw verantwoordelijkheid, maar als ze fout gaan ook. Wees niet bang om dat toe te geven.

6. Toon initiatief

Een passieve houding past niet bij een proactief persoon. Stop met afwachten en onderneem zelf actie wanneer jij denkt dat dat nodig is. Het leven is namelijk veel leuker wanneer jij er de baas over bent.

7. Dwing jezelf nieuwe dingen te doen

Stap uit je comfort zone! Dit is eng, dat begrijpen we volkomen. We raden je aan om met jezelf af te spreken wanneer en hoe vaak je iets nieuws gaat proberen. Zo moet je wel en wordt de drempel vanzelf lager.

8. Positieve mindset

Met een negatieve houding bereik je weinig. Wanneer je positief blijft vergroot je je kansen en ben je sneller bereid dingen te ondernemen. Daarbij kom je opener over en zullen mensen je sneller bepaalde taken toevertrouwen.

9. Besteed aandacht aan problemen

Wanneer zich een probleem voordoet, is het altijd makkelijk om het ‘even’ te laten liggen. Haal deze afwachtende houding uit je systeem en probeer er vanaf nu gelijk op af te gaan. Op het moment dat je het probleem hebt gezien, ga je het zo snel mogelijk oplossen.

10. Breng structuur aan

Een proactieve houding betekent dat je controle hebt over je eigen leven. Deze controle is veel makkelijker te creëren en te behouden, wanneer er genoeg structuur is.

11. Weg met alle afleiding

Alle tijd die je besteed op social media, kun je ook nuttig gebruiken. Zet je mobiel tijdens werkuren op vliegtuigstand en verbied jezelf om naar niet-werkgerelateerde sites te gaan. Vind je het te moeilijk om zo lang zonder digitale input te leven? Spreek een vast moment af waarin je jezelf mag afleiden. Op deze manier haal je wat druk van de ketel.

Meer weten over inhuren.com?

Inhuren.com is een uitzendbureau in de logistiek en transport. Wil je meer over ons digitale platform en onze werkwijze weten? Klik dan hier. Ben je op zoek naar jouw ideale (bij)baan? Klik dan hier. Volg ons op Facebook en Instagram voor meer interessante updates en artikelen.

Laatste blog posts

Wat zijn de beste vacaturebanken?

Wat zijn de beste vacaturebanken?

Welke vacaturebank gebruikt u, wanneer u op zoek gaat naar kandidaten voor een vacature? Het is waarschijnlijk voor iedere branche …

Lees meer
2 medewerkers inhuren.com lopen

Effectief uw flexibele schil inrichten

Het zijn onzekere tijden voor bedrijven en ondernemers. Gelukkig zit u in de omstandigheid, dat u nu heel veel werk …

Lees meer
Tips voor het schrijven van een vacaturetekst

Hoe schrijf ik een professionele vacaturetekst (in niet al teveel tijd)?

  Bij Inhuren.com steken wij veel tijd in het schrijven én optimaliseren van vacatureteksten. Dit vinden wij belangrijk. Goed geschreven …

Lees meer
Bekijk alle blogs